Giovanni (Ivan) Simonetti, Slika sv. Ivana Krstitelja

Naziv umjetnine: Sveti Ivan Krstitelj

Umjetnik/umjetnička radionica: Giovanni (Ivan) Simonetti (Rijeka, 1817. – Venecija, 1880.)

Vrijeme nastanka: 1850.

Materijal: ulje na platnu

Dimenzije: 214 x 96 cm

Klasifikacija umjetnine: slikarstvo

Opis: Na drugom oltaru u desnom brodu nalazi se oltarna pala koja prikazuje njegova titulara, svetog Ivana Krstitelja. Pri dnu platna, desno čita se slikarev potpis i godina: Ioannes Simonetti Fluminensis/ fecit Venetiis 1850. Naručeno istovremeno kada i pala za glavni oltar u crkvi link, ovo se djelo ističe visokom kvalitetom u Simonettijevu sakralnom opusu. Riječ je o kopiji slavna Tizianova djela, nastalog oko 1540. godine za oltar u srušenoj venecijanskoj crkvi Santa Maria Maggiore. U venecijansku Accademiju je preneseno 1807. te je od tada služilo kao model za kopiranje studentima slikarstva poput Giovannija Simonettija, uzornog stipendista riječkog Gradskog magistrata.

Oblikujući svoj opus između dva sukobljena shvaćanja slikarstva, onog klasicističkog u kojem je bio odgojen i onog romantičarskog koje se je baš tijekom četrdesetih godina 19. stoljeća počelo u Veneciji afirmirati, Simonettiju je Tizianova slika očigledno bila vrlo inspirativan predložak. Svetac isposnik je prikazan istovremeno poput antičkog i romantičnog junaka, atletske stature, zauzimajući pozu vrlo sličnu onima rimskih kipova, no smješten u sugestivan, lirski pejzaž. Tvrdoća i plošnost oblikovanja površina i draperija prisutna na prikazu Uznesenja Marijina ovdje je ublažena, a prati je i fino iznijansirani kolorit koji mnogo duguje Tizianu, ali i slikarima poput Odorica Politija (Udine, 1785. – Venecija, 1846.) i Francesca Hayeza (Venecija, 1791. – Milano, 1882.).

Bibliografija: Luigi Maria Torcoletti, Il Dumo vecchio di Fiume, Fiume, 1932., 12;  Boris Vizintin, Ivan Simonetti, Zagreb, 1965., 38, 64.