Kadionica

Naziv umjetnine: Kadionica

Umjetnik/umjetnička radionica: Nepoznata mletačka zlatarska radionica

Vrijeme nastanka: 1634. godina s kasnijim popravcima

Materijal: srebro

Dimenzije: 60 cm s lancima i nosačem (visina kadionice 24,8 cm)

Klasifikacija umjetnine: zlatarstvo

Opis: Na kružnom se podnožju dekoriranom cvjetnim ornamentima i plošno iskucanim anđeoskim glavicama izdiže držak koji nosi trbušasto tijelo kadionice. U njenom najširem dijelu, aplicirane su reljefne glavice anđela okružene krilima i kovrčave kose. Iznad njihovih glava, spojena je omča na koju se učvršćuju lanci, vezani za poklopac kadionice putem prstena i okupljeni u gornjem nosaču. Površina trbušastog dijela ima urezane stilizirane vitice koje okružuju medaljone. Iako su predviđeni za urezivanje natpisa ili reljefne prikaze, u ovom su slučaju dva ostala neispunjena. Na trećem, oštećenom medaljonu, nazire se urezana 1634. godina. Poklopac kadionice ponavlja dekorativnu traku gornjeg dijela trbušastog tijela s ažuriranim ovalima, a istu je tehniku zlatar odabrao i za oblikovanje preostalog dijela. Razlika je u odabiru stiliziranih vitica u nekoliko prstenastih površina i ribljih mjehura u samome vrhu. Nosač kadionice s velikom omčom za držanje ima jednostavnu glatku površinu na kojoj se ponavljaju urezani motivi poklopca te jedan aplicirani cvijet. On služi za povlačenje poklopca kadionice prilikom kađenja.

Na obodu kadionice nalazi se natpis: „QVESTO TERIBOLO FV FATTO DI LEMOSINA DELLA CITTA DI FIVME FACTO GOVERNATORI SIMON TUDOROVICH ET LORENZO STEMBERGAR“ koji otkriva da je kadionica kupljena novcima od milodara u vrijeme upravljanja Simonea Tudorovicha (Šimuna Tudorovića) i Lorenza Stemberga. Obojica pripadaju plemićkim obiteljima koje su sudjelovale u gradskoj vlasti, ali i crkvenim krugovima Rijeke i okolice u razdoblju od 16. do 18. stoljeća.

Kadionica je početkom 19. stoljeća uslijed velikih oštećenja, obnovljena. Od izvornog je predmeta ostao samo trbušasti dio s natpisom koji je spojen s novim podnožjem i obodom. Poklopac kadionice je posve nov, kao i nosač u kojem se okupljaju lanci. Novi dijelovi imitiraju renesansne dekorativne motive koji se nalaze na izvornom dijelu poput stiliziranih akantusovih vitica ili pak anđeoskih glavica. Iako kadionica nije sačuvana u cijelosti, obzirom na sačuvane slične primjere iz franjevačkog samostana na Košljunu ili iz franjevačkog samostana u Krku, može se pretpostaviti da im je poklopac bio ažuriran motivom riblje ljuske ili u obliku stiliziranih vitica.

Bibliografija: Neobjavljeno djelo